Tips bij SMART doelen stellen

SMART doelen stellen.....nog een paar tips!

Een paar tips om SMART doelen stellen slimmer te doen. Dat kan zowel zakelijk als privé.

Waarom deze tips?

  1. Omdat we onze doelen vaak te hoog stellen;
  2. We blijer worden van wél behaalde doelen;
  3. Deze tips ons dichter bij het behalen van de doelen brengen. 
 
 

SMART doelen stellen, wat is dat?

Wil je weten wat SMART doelen stellen is? Kijk dan naar mijn vorige blog al over. 

tips voor SMART....

Hoe kom je bij deze tips voor SMART?

Zoals eerder gezegd werk ik ook met SMART doelen stellen. Zowel zakelijk bij het jaarplan in mijn praktijk, als privé om lekker te blijven bewegen. En natuurlijk overkomt het mij ook dat ik mijn doelen moet bijstellen.

Dan is het fijn als je tip krijgt van iemand hoe diegene dat heeft aangepakt en dan leer je weer. Mijn tips en leerervaring deel ik graag met jullie: 

– Ga voor muizenstapjes, ook wel ‘tiny steps’ genoemd; kleine stapjes.
– Bij een doel stellen in stappen of km kun je ook voor een gemiddeld aantal stappen gaan.

Muizenstapje of  ’tiny steps’:

Je wilt meer wandelen, meer fietsen of meer sporten. Begin dan een half uur per keer in plaats van 2 uur per keer. Of begin zelfs maar met 5 minuten als je heel druk bent, of je een chronische ziekte hebt of moet herstellen van ziekte.  
Als je dan eenmaal bezig bent, en het gaat lekker, kun je nog langer. Lukt het een dag minder goed, of je komt in tijdsnood, dan heb je toch je doel behaald! 
Je kunt tevreden en blij naar huis.

Er zijn van die dagen dat ik geen zin heb om nog ’s avonds te gaan lopen, terwijl ik weet dat het me goed doet. Dan is het “kick-ass” en zeg ik tegen mezelf: al ga je maar 10 minuten! Als ik dan eenmaal buiten ben, en een lekkere looppas heb, gaat het vanzelf en wandel ik meestal langer. Gaat het inderdaad niet lekker, dan blijft het bij de 10 minuten. Maar de meeste keren wordt het langer dan 10 minuten. 

Iemand vertelde mij zelfs dat ze haar voornemen zo klein had gemaakt, dat ze alleen van zichzelf haar wandelschoenen en jas aan moest doen, en naar de brievenbus aan begin van de oprit. Ik vond het wel een beetje gek, maar voor haar werkte het wel. Als ze het echt niet kon opbrengen, ging ze weer terug naar binnen. Ook zij ging meestal verder als ze dan toch eenmaal bij de brievenbus was. Voor iemand met straatvrees is dit al een hele overwinning.

NB: uiteraard is het voornemen om 5 x per week te gaan lopen/fietsen/sporten ook minder goed vol te houden, dan wanneer je doel 3 x per week is. Dit is echter niet de ’tiny step’ maar het realistisch doelen stellen. Zie daarvoor mijn vorige blog, onder de R (reëel/realistisch) van SMART 

Gemiddeld doel:

In plaats van dagelijks een x aantal stappen/km/kilo’s kies je voor een gemiddeld aantal stappen/km/kilo’s per week of per maand. Op die manier kun je variëren tussen werkdagen en weekenddagen.  Je hebt niet alle dagen van de week of alle dagen van de maand evenveel ruimte/energie/tijd om aan je doel te werken. Door voor een gemiddeld doel te gaan, geef je jezelf wat speelruimte. 

Waar een ander zichzelf meteen 10.000 stappen per dag als doel stelt, stel ik graag mijn doel als een gemiddelde per week. Door mezelf een gemiddeld doel van 10.000 stappen per dag te stellen, haal ik het wel en kan ik liever voor mezelf zijn.

Dagen dat ik cliënten in mijn praktijk heb, maak ik echt maar weinig stappen. (Zou ook beetje raar zijn als ik dan loop te ijsberen tijdens een therapeutische sessie.)  Op een ‘bureaudag’ (een dag dat ik werk aan administratie, scholing, website, enz.) zit ik ook veel, maar draag ik mezelf op het zitten af te wisselen. Ik wissel het zitten af met huishoudelijk werk, te voet de boodschappen doen, of zoals vanmorgen al een lekkere ochtendwandeling. Door denken en bewegen af te wisselen, heb ik een fijner gevoel van de dag.  Op zo’n dag kom ik wel aan 10.000 stappen. Op vrije dagen maak ik graag een lange wandeling, dan kom ik wel aan 17.000.

Door het gemiddeld realistisch en tijdsgebonden vast te stellen, voldoe je ook aan de SMART. Je bent duidelijk wát (Specifiek) en hoeveel (Meetbaar) je wilt bereiken, je voelt of het Acceptabel is voor jezelf en anderen, en ten slotte is het Realistisch binnen een bepaalde Tijd. 

SMART je doel gesteld

Heb je nog vagen, of heb graag hulp bij het stellen van doelen?
Bel of mail gerust!

06-13 39 80 83
info@praktijksjannie.nl
of stuur een contactbericht

Merk je dat je, ondanks deze aanvullende tip, toch niet je  doelen haalt? Of dat je telkens in dezelfde valkuil stapt? Of dat je motivatie als plumpudding in elkaar kan storten? Grote kans dat dit komt door onderliggende blokkades. Of door onverwerkte emoties. 

Met E.E.N. ® therapie kunnen we blokkades opsporen en oplossen. Oude (en nieuwe) emoties kunnen verwerkt worden. Dan ben jij weer In Je Kracht, zodat jij zelf je doelen weer kunt halen.

Liefs Sjannie

 
natuurgeneeskunde